Asadar, ce se zvonea s-a pus in aplicare. Incepand cu veniturile aferente lunii august, pentru veniturile obtinute din contracte individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, venituri ce sunt sub nivelul salariului minim pe economie, atat angajatorii cat si persoanele asimilate acestora vor plati contributiile sociale calculate la nivelul salariului minim pe economie.
Mai pe romaneste, muncesti 2 ore pe zi, platesti contributii pentru 8.
Sau si mai pe romaneste, nu mai tine vraja cu evaziunea prin plata pe bune a doua ore si la negru a 8-10 ore caci contributiile tot alea or sa fie.
In aceeasi situatie sunt si cei care desi au contract cu norma intreaga, in cursul lunii realizeaza venituri sub nivelul salariului minim pe economie din varii motive (concedii fara plata, lipsa la serviciu, etc.
Aceste reglementari (OG 4/2017) nu se aplica in cazul:
- elevilor si studentilor de pana la 26 de ani aflati intr-o forma de scolarizare;
- ucenicilor de pana la 18 ani;
- persoanelor cu dizabilitati care au dreptul prin lege sa lucreze sub 8 ore/zi;
- pensionarilor pentru limita de varsta (sunt exclusi pensionarii pentru limita de varsta pe legi speciale);
- cei care au mai multe contracte cu timp partial dar au venituri lunare ce depasesc nivelul salariului minim pe economie.
Dificultatea abia acum vine, cand salariatii vor trebui sa prezinte angajatorilor documente justificative care sa indice atat nivelul venitului lunar cat si angajatorul de baza.
In orice caz, aceasta reglementare inca nu este aplicabila integral intrucat Ministerul Finantelor Publice trebuie sa emita un ordin prin care sa reglementeze procedur de aplicare a normei in raport de cei care au mai multe contracte iar veniturile cumulate depasesc nivelul salariului minim pe economie.
De asemenea, legea nu reglementeaza care sunt documentele justificative pentru probarea exceptiilor de la regula si nu reglementeaza nici cine retine si achita diferenta de contributie atunci cand sunt mai multe contracte cu timp partial.
Rezultatul acestei reglementari?
Unul imediat: o complicare birocratica a muncii contabililor.
Unul estimat in timp; o reducere a evaziunii fiscale.
Ec. Maria Georgescu – Expert Contabil