Oricum i-ai spune e tot aia. Adica plata TVA-ului se face defalcat. Cum? Ei aci buba devine un pic dureroasa ca un fel de vanataie la ochi … sa speram ca trece repede sa putem deschide ochii mari caci … vom avea nevoie.
Pai da. Vom avea nevoie sa deschidem ochii mari si sa bagam picioarele in apa rece ca sa intelegem ca plata defalcata a TVA naste o problema mare legata de … atentie.
Adica de atentia tuturor, nu doar a contabililor.
Sa incercam sa explicam un pic.
Ideea de baza este ca atunci cand platesti un bun, serviciu, etc., sa faci plata separat:
Baza (adica valoarea fara TVA a bunului) o platesti din contul tau curent in contul curent al vanzatorului, iar
TVA aferent bazei o platesti din contul tau de TVA in contul de TVA al vanzatorului.
Similar, incasarile tale vor fi la fel.
Prin urmare singura belea reala este ca trebuie sa … hmm, casti ochii atunci cand faci platile, respectiv cand cineva iti baga sub nas ordinele de plata.
Altfel, … e mai greu.
Dar pana atunci sa aratam ca incepand cu 1 ianuarie 2018:
- Toate firmele impozabile si inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 Cod fiscal (DOAR ACESTEA) trebuie aiba deschise conturi de TVA la o banca sau trezorerie (trezoreria deja le-a deschis daca vreti sa le utilizati);
- Toate firmele impozabile si inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 Cod fiscal (DOAR ACESTEA) trebuie sa comunice contul de TVA tuturor clientilor si furnizorilor (altfel nu prea s-ar sti unde si ce trebuie sa se plateasca).
Chestiile astea doua sunt principale si de baza pentru a intelege mai departe.
Asa cum am spus, de la 1 ianuarie 2018, vom plati/incasa valoarea neta a bunului/serviciului in contul curent si vom plati/incasa valoarea TVA aferenta oricarei plati/incasari in contul de TVA.
DE RETINUT! NU EXISTA TERMENE LIMITA PENTRU EFECTUAREA PLATILOR INTRE COMERCIANTI/PRESTATORI!
Adica fiecare plateste atunci cand s-a inteles cu partenerul sau (in cel mai fericit caz) caci daca nu … nu se intampla nimic!
ATENTIE! Nu se poate plati astazi baza in contul curent si peste nu stiu cat timp TVA-ul in contul de TVA.
Fiecare platitor, pentru orice plata a sa, trebuie sa aloce suma necesara platii TVA cu prioritate, astfel ca nu se poate face astazi o plata de baza (valoare neta) si peste cateva zile plata TVA.
Mai mult, daca din greseala, platitorul plateste TVA in contul curent al incasatorului, tot el platitorul trebuie ca in maxim 7 zile sa regleze plata TVA in contul de TVA al incasatorului.
De asemenea daca plata TVA nu se face din contul curent (in loc de contul de TVA) platitorul trebuie sa regleze aceasta plata in urmatoarele 7 zile.
Amenzile sunt sensibile si se calculeaza cu 0,06% pentru fiecare zi de intarziere intre 7-30 zile din suma platita eronat, respectiv cu 50% din valoarea sumei TVA platite eronat in contul curent la incasatorului si 10% din valoarea sumei de TVA platite eronat din contul curent al platitorului, dupa trecerea termenului de 30 de zile.
Schematic:
Baza TVA (valoarea neta a bunului/serviciului) -> Platitor cont curent – Incasator cont curent
TVA aferent platii de baza (partial sau total) -> Platitor cont TVA – Incasator cont TVA.
Prin urmare, putem face plati partiale (avans sau diferite transe contractuale) daca la momentul fiecarei plati alocam si TVA aferent sumei platite.
NU SUNTEM OBLIGATI SA FACEM DOAR PLATI INTEGRALE.
Ce platitor nu este obligat sa se supuna acestor reguli?
- Persoanele fizice.
- Persoanele juridice neimpozabile (cele care nu desfasoara activitati economice conf art. 269 alin. 1 si 2 Cod fiscal).
- Orice persoana fizica sau juridica care plateste cu numerar sau prin carduri de credit/debit or substitute de numerar (tichete de masa, cadou, etc.)
- Oricine efectueaza plati in baza unor instrumente de plata (BO, file CEC, cambii) emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 cu scadenta dupa data de 1 ianuarie 2018. Efectele de plata emise ulterior datei de 1 ianuarie 2018 trebuie sa respecte principiul TVA defalcat.
Cum se regleaza aceste incasari?
Ei bine, din momentul incasarii, incasatorul persoana juridica impozabila trebuie sa transfere din contul curent in contul de TVA, TVA-ul aferent fiecarei incasari in termen de maxim 7 zile de la data respectivei incasari.
Sanctiunea nerespectarii acestei obligatii este amenda constand in 0,06% pentru fiecare zi de intarziere intre 7-30 zile din suma netransferata, respectiv 10% din valoarea sumei de TVA netransferata in contul de TVA, dupa trecerea termenului de 30 de zile.
Observati ca nu am spus inca nimic de persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA.
Ei bine aceste persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 Cod fiscal (adica inregistrarea comuna, ce nu priveste inregistrarile prin exceptie) nu au obligatia deschiderii unui cont special de TVA din care sa plateasca TVA-ul aferent achiztiilor.
Insa, aceste persoane trebuie sa efectueze platile pentru bunurile/serviciile achizitionate distinct in contul curent, respectiv contul de TVA al furnizorului/prestatorului.
Schematic, persoanele neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 Cod fiscal vor face plati astfel:
Baza TVA (valoarea neta a bunului/serviciului) -> Platitor cont curent – Incasator cont curent
TVA aferent platii de baza (partial sau total) -> Platitor cont curent – Incasator cont TVA.
Si acestor persoane li se aplica in mod similar sanctiunile pentru platile eronate ale TVA in contul curent al incasatorului despre care am vorbit mai sus.
Alte chestiuni:
- Sistemul de plata defalcata a TVA este aplicabil obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 DOAR pentru facturile emise/avansurile incasate incepand cu 1 ianuarie 2018!
- Utilizarea sumelor din contul de TVA: se face doar in scopul achitarii TVA-ului! Pentru orice alta destinatie persoana impozabila trebuie sa obtina acordul prealabil al ANAF!
- Cand se goleste contul de TVA si trebuie achitat TVA: se alimenteaza contul de TVA din contul curent. Nu este posibila restituirea din contul de TVA in contul curent a sumelor “imprumutate” fara acordul prealabil al ANAF!
- Atentie la plata altor obligatii bugetare! Contul de TVA poate fi executat silit si pentru incasarea altor obligatii bugetare restante, precum si pentru neplata TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii in baza unor titluri executorii (hotarari judecatoresti, etc.).
- La incetarea existentei persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA, sumele existente in contul de TVA se fac venit la bugetul de stat.
- Daca trebuie sa platiti un bun/serviciu iar furnizorul/prestatorul nu v-a indicat contul sau de TVA deschis la banca, veti face plata de TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului deschis din oficiu la trezoreria statului!
Eeeei, cam atat de la un avocat!
Pentru detalii … cautati-va un expert contabil … BUN!