Asadar, cum zilele de 6 si 7 ianuarie au fost zile libere, cei de la Monitorul Oficial au mancat si ei ce a mai ramas de la Revelion si evident nu avem acte publicate si nici stiri curente.

De aceea, ca sa va mearga cafeluta, ne-am gandit sa va spunem la ce sa va ganditi acum la inceput de an.

Sadici, nu ? Dar … trebuie.

  1. RO e-Factura

1.1. Daca in anul 2024 transmiterea facturilor in relatia B2C (operator economic – persoana fizica) nu era obligatorie, incepand cu 1 ianuarie 2025 este obligatorie transmiterea prin sistemul RO e-Factura a facturilor emise de catre un operator economic catre o persoana neimpozabila (fizica).

Exceptie de la aceasta obligatie o fac doar bonurile fiscale care sunt considerate facturi simplificate (bonurile cu valoare sub 100 Eur).

Nu putem sa nu observam ca doar bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate sunt scutite de transmiterenu si facturile simplificate altele decat bonurile : ”Fac excepţie bonurile fiscale emise în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate, în conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) şi (21) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. „

In aceeasi relatie B2C transmiterea CNP pentru persoane fizice este opțională.  Astfel, în cazul în care contribuabilul nu dorește să comunice un CNP, factura va include automat un cod format din 13 cifre de zero.

1.2. In anul 2025 mai exista o perioada tranzitorie (pana la 1 iulie 2025) in care nu este obligatorie transmiterea prin RO e-Factura a facturilor emise catre institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale.

1.3. In acelasi regim optional se afla si asociatiile si fundatiile, alte asociaţii fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, precum si agricultorii persoane fizice care aplica regimul special prevazut de art. 315^1 din Codul Fiscal, acestea nefiind obligate sa transmita facturile emise prin RO e-Factura pana la data de 30 iunie 2025.

Mentionam ca aceste entitati, in ipoteza in care desfasoara activitati economice, au obligatia de a solicita inregistrarea in Registrul RO e-Factura obligatoriu incepand cu data de 1 iulie 2025, iar cele care urmeaza sa desfasoare activitati economice dupa aceasta data trebuie sa solicite inregistrarea inainte de inceperea desfasurarii activitatii economice.

Operatorii economici care emit facturi catre aceste entitati nu au obligatia transmiterii facturii prin RO e-Factura decat daca entitatile sunt inregistrate in Registrul RO e-Factura optional sau obligatoriu.

1.4. In relatia B2G (achizitii publice) mai apare un cod obligatoriu – CPV.

Coduri CPV pe facturile pentru achiziții publice: Facturile emise în baza contractelor de achiziții publice, sectoriale sau de concesiuni vor trebui să includă codurile CPV corespunzătoare din nomenclatorul achizițiilor publice (CPV este acronimul de la Common Procurement Vocabulary și este un simbol numeric specific unei anumit produs sau serviciu).

1.5. Se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, având în vedere că toate facturile emise în relația B2C vor fi raportate în sistemul RO e-factura de la 1 ianuarie 2025, adica cele emise catre persoane fizice.

 

  1. RO e-TVA

In aceasta materie nu este nimic nou pana la data de 1 iulie 2025 cand nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor pentru clarificarea diferentelor din notificarile de conformare constituie element de risc fiscal pe baza caruia se stabileste masura de inspectie fiscala sau control antifrauda.

Este important sa amintim ca aceasta masura, precum si amenzile aferente se aplica diferentiat :

  • Incepand cu 1 iulie 2025 pentru cei care sunt inregistrati cu TVA la emitere de factura ;
  • Incepand cu 1 august 2025 pentru cei care sunt inregistrati cu TVA la incasare.

 

  1. Bonurile fiscale

Din 26 decembrie 2024, s-a introdus o exceptie noua de la obligatia de emitere a bonurilor fiscale in cazurile de plata exclusiv cu cardul.

Asadar, avem doua ipoteze:

  • Cea a vanzatorului care este scutit de obligatia emiterii bonului fiscal in cazul platii exclusiv cu cardul indiferent de valoarea platii.
  • Cea a cumparatorului care isi va putea valorifica drepturile de protectia consumatorului in baza extrasului de cont.

Legea nu reglementeaza insa ipoteza cumparatorului operator economic care are problema deducerii TVA si a costului.

Acesta are nevoie, pentru a-si deduce TVA si a stabili modalitatea de deducere a cheltuielii (deducere directa sau amortizare) de bonul fiscal sau, in lipsa acestuia de o factura.

Cum, de regula, vanzatorul nu este interesat de calitatea cumparatorului, acesta din urma este cel care trebuie sa solicite vanzatorului ANTERIOR EFECTUARII PLATII fie emiterea bonului fiscal, fie emiterea unei facturi.

 

  1. Plafonul de transfer la impozitul pe profit

Nu este prima oara cand Guvernul in foamea sa de bani genetica ne face surprize neplacute prin modificarea de plafoane de TVA sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

In acest an ne face cadou o micsorare la jumatate a plafonului de 500 mii euro pana la care microintreprinderile pot plati impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Asadar, daca la 31 decembrie 2024 ati avut venituri de peste 250 mii euro, in acest an veti trece de la 1% sau 3% din venituri la 16% din profitul realizat.

Incepand cu 2026, acelasi lucru vor pati cei care in 2025 depasesc venituri de 100 mii euro.

 

  1. Impozitul pe dividende

Incepand din acest an, impozitul pe dividende platite oricui (persoana fizica sau juridica) se majoreaza de la 8% la 10%. O smecherie ar fi sa faceti situatii financiare intermediare la 31 decembrie 2024 si sa va distribuiti in ultima zi a anului 2024 dividendele nedistribuite si veti mai salva 2% din valoarea dividendelor.

Raman aplicabile prevederile art. 43 alin. 4 din Codul fiscal :

(4) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă, la data plăţii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) persoana juridică beneficiară a dividendelor:

(i)deţine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române care plăteşte dividendele, pe o perioadă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv;

(ii)este constituită ca o «societate pe acţiuni», «societate în comandită pe acţiuni», «societate cu răspundere limitată», «societate în nume colectiv», «societate în comandită simplă» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenţa legislaţiei române;

(iii)plăteşte, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;

b) persoana juridică care plăteşte dividendele:

(i)este constituită ca o «societate pe acţiuni», «societate în comandită pe acţiuni», «societate cu răspundere limitată», «societate în nume colectiv», «societate în comandită simplă» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenţa legislaţiei române;

(ii)plăteşte, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.”

 

  1. Impozitul pe constructii

Daca pana in prezent acest impozit era temporar (era aplicabil pana la data de 31 decembrie 2016), acum a devenit permanent si … reactivat.

Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.

Contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare impozitul pe construcții, până la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul. Impozitul pe construcții se plătește în două rate egale până la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.

 

  1. CAEN Rev. 3

Da, incepand cu 1 ianuarie 2025 avem o noua versiune a codificarii activitatilor din economia nationala. Agentii economici inregistrati la Registrul Comertului pot opera reactualizarea codului CAEN la cerere.

In opinia noastra este bine sa o faceti din timp, cand inca nu sunteti presati de completarea a diverse documente contabile, pentru credite, leasing-uri sau licitatii.

 

  1. Contractele de inchiriere ale proprietarilor persoane fizice trebuie inregistrate la organul fiscal competent (nu la DITL in scopul impunerii).

Atat contractele cat si orice modificari ulterioare aduse (acte aditionale) trebuie inregistrate.

De asemenea, in cadrul contractului sau a actului aditional trebuie mentionate persoana care raspunde de inregistrarea acestora.

 

  1. Majorarea cotelor de contributie de asigurari sociale si de sanatate pentru cei care obtin venituri din activitati independente

Având în vedere că se va mări salariul minim la 4.050 lei, în funcție de această valoare persoanele care au activități independente vor plăti contribuțiile în 2026 pentru veniturile anului 2025 plafonat la 6 – 60 de salarii minime pentru CASS (24.300 – 243.000 lei) și 12 (48.600 lei), respectiv 24 pentru CAS (97.200 lei). CASS este de 10%, iar CAS e 25%.

În ceea ce privește persoanele care au venituri din investiții (cum e cazul dividendelor), se plătește CASS plafonat la 6, 12 și 24 de salarii minime în 2026, pentru veniturile anului 2025.

 

Cam atat. Dar nu disperati, suntem siguri ca mai sunt pe felie dupa alegerile prezidentiale si alte … surprize.

Sa aveti un an bun !

Ec. Maria Georgescu – Expert contabil

Av. Mihai Georgescu